Voor mijn trainingen maak ik gebruik van verschillende materialen. Hieronder een overzicht van, wat mij betreft, het beste materiaal om je Nederlands te verbeteren.
Bij de boeken maak ik gebruik van affiliate links. Koop jij iets via mij dan krijg ik een klein percentage van de verkoop. Dankjewel daarvoor!

Nederlands op het werk

Wil je je Nederlands voor je werk perfectioneren dan kan je natuurlijk bij bovenstaande grammaticaboeken terecht. Maar vaak zit het verbeteren van je Nederlands in kleine dingen. Daarom gebruik ik bijvoorbeeld:
– Het woordenboek voor voorzetsels. Dit woordenboek helpt je het juiste voorzetsel bij een woord of woordgroep te vinden, waardoor je makkelijker zinnen maakt als Ik ben het volledig met je eens.


Er is ook altijd zo’n vreselijk woord om te leren én om te gebruiken. Dit boek maakt onderscheid in de verschillende toepassingen van er en geeft heel veel oefeningen, waardoor je deze zin vaker gaat gebruiken: Ik ben het er volledig mee eens.


– Je woordenschat uitbreiden kan met twee kleine, maar fijne boekjes: Trefwoord I en Trefwoord II. Of kies het uitgebreidere Wijze Woorden.

Voorbereiden Staatsexamen

Ik put uit meerdere boeken, maar de belangrijkste twee zijn: Vooruit! dat je voorbereidt op Staatsexamen I en De Finale dat gericht is op Staatsexamen II.
Pssst… online worden deze boeken ook regelmatig tweedehands / second-hand aangeboden.

Grammatica

Heb je voor het Staatsexamen extra oefeningen grammatica nodig, dan zijn dit interessante boeken:
– Heel overzichtelijk is Klare Taal! Per twee pagina’s een onderwerp, op de linkerpagina de uitleg en op de rechterpagina oefeningen. Lekker compact en makkelijk om erbij te pakken en nog eens te kijken hoe het ook alweer zat.

– Wil je wat meer de diepte in, kies dan voor Nederlands in hoofdlijnen. Dit boek bestaat eigenlijk uit twee delen: een theorieboek en een werkboek. In het werkboek is ook nog een verdeling gemaakt in een A- en B-deel, A is wat makkelijker, B is wat ingewikkelder en uitgebreider.

– Ben je echt een liefhebber van grammatica? Kies dan voor De Regels van het Nederlands. Ook hier kies je uit een theorieboek of een werkboek. De Regels van het Nederlands gaat echt de diepte in en geeft alle ins en outs van de grammatica. Leuk is dat in het werkboek teksten uit kranten en romans worden gebruikt.

Uitspraak oefen je met het boek Beter Nederlands Spreken.

Handige sites

Een handige site om op je werk onder een sterretje te zetten is www.woordenlijst.org Dit is geen woordenboek, maar het laat je precies zien hoe je een woord goed schrijft en wat bijvoorbeeld het meervoud is of de verleden tijd en of er wel of geen koppelteken hoort. Je zoekt een woord snel even op en hoeft het niet meer aan een collega te vragen.
– Zo ook www.welklidwoord.nl waarop je snel opzoekt of je een woord nou met de of het schrijft.
– Elke dag even je spelling en grammatica oefenen doe je op beterspellen.nl
– De website DutchGrammar.com is er inmiddels in 18 talen en is een platform waar jij je vragen kan stellen, maar waar je ook anderen kan helpen met grammatica.