Afgelopen zondag ging een van de items van het programma Zondag met Lubach over het vak begrijpend lezen op school. 

Begrijpend lezen is de afgelopen jaren een belangrijk vak geworden op scholen. Het doel ervan is dat je verbanden ziet in teksten en dat je snapt wat de schrijver wil vertellen. 

In het programma ging het vak Begrijpend lezen ⚽️ -> -> 🗑

Kijk hier de uitzending: 

Het is een trucje!

Wat voor de basisschool en het voortgezet onderwijs geldt, geldt ook voor het Staatsexamen Nt2: je moet een techniek leren om de leesteksten aan te pakken. Je kan dat ook een trucje noemen. 

Maar dan moet je die trucjes wel kennen. Omdat ik al sinds 2004 cursisten help voorbereiden op het examen én omdat ik zelf examens heb gemaakt, ken ik wel een paar van die trucjes. 

Ik vertel je hier de 3 belangrijkste. 

  1. Het gaat altijd om de visie van de auteur. 

Het is daarom wel fijn om weinig van het onderwerp van de tekst af te weten. Daardoor gebruik je echt de tekst zelf als informatiebron. Als je wel (veel) van een onderwerp weet, kies je soms het antwoord dat jij zou geven. Doe dat niet! Geef altijd het antwoord ‘wat zou de auteur zeggen’. 

2.  Gebruik de vragen om door de tekst te lopen. 

Je hoeft niet de hele tekst te lezen. Begin bij vraag 1 en lees dan het stukje tekst dat daarbij hoort. Ga daarna verder met vraag 2 en pak het stuk tekst dat daarbij hoort.  Soms betekent het dat je maar een deel van de tekst hoeft te lezen. Dat scheelt heel veel tijd! 

3.  Lees ook altijd 1 zin voor en 1 zin na het stuk tekst van de vraag. 

Soms geeft een deel van de tekst je een idee over een antwoord. Maar dan staat er in de zin erna opeens een woord waardoor alles verandert, bijvoorbeeld: maar (hij veranderde van gedachte), toch (konden ze hun droom niet waar maken). Het is altijd goed om 1 zin voor en 1 zin na het tekstgedeelte te lezen om er zeker van te zijn dat er geen instinkers zijn. 

Wil je meer tips en oefeningen? Maak dan nu een afspraak voor een training Voorbereiden op het Staatsexamen en ik geef je alle tips & tricks om het Staatsexamen (of je Inburgeringsexamen, want ook daar zit een leesgedeelte in) te halen. 

Met succes, want ik heb een 99,9% slagingspercentage!