'Ik wil meer moeilijke woorden leren'

Dat is een vraag die ik vaak hoor bij een intakegesprek. Dit lijkt een soort tegenovergestelde ontwikkeling te zijn: juist Nederlanders moeten leren ‘makkelijker’ te schrijven en Nt2-leerders willen graag leren ‘moeilijker’ te schrijven. 

Volgens mij is er een spraakverwarring tussen ‘moeilijk’ en ‘makkelijk’. Je kan onder ‘moeilijk’ verstaan: uitgebreide woordenschat, langere zinnen, complexe grammatica. Of je bedoelt: onbegrijpelijke woordenschat, ingewikkelde zinnen, ondoordringbare grammatica. Dat laatste is vooral onduidelijk. 

En daarom is de overheid de campagne Duidelijke Taal voor iedereen is gestart. Het gaat daarbij dus niet om moeilijk het gaat om onduidelijk

Duidelijk schrijven

 Laten we het dus niet meer over moeilijk of makkelijk hebben, maar over onduidelijk of duidelijk. Wil je tips om duidelijk te schrijven, kijk dan eens op deze pagina. En wil je af van je te complexe woordenschat omdat je teksten onduidelijk worden? Of wil je juist wat complexere woorden leren, zodat je serieus genomen wordt door je collega’s en leidinggevende? Kijk dan eens naar deze lijst. In deze lijst vind je links ambtelijk taalgebruik en rechts het gewone-mensen-heldere alternatief. 

Jij kiest je stijl

Ik begrijp dat mijn cursisten ‘moeilijkere’ woorden willen leren of langere zinnen willen leren maken. Dat leer ik je. We blijven daarbij steeds in het oog houden dat je duidelijk bent! Het mooiste is als je kunt wisselen tussen stijlen, dus dat je in de pauze met je collega’s een bakkie doet en met een nieuwe klant een oriënterend gesprek voert onder het genot van een kopje koffie.